top of page
Yazarın fotoğrafıSinan Diken

Enteral Beslenmede Gastrik Rezidü Kontrolü Yapmak Bilimsel Olarak Geçerli Bir Yöntem midir?

Güncelleme tarihi: 5 Ağu 2022

Kısa cevap: Hayır. Bilimsel olarak geçerli bir yöntem değildir.


Gastrik Rezidü kontrolü, enteral beslenme uygulanan kişinin, sindirim toleransını görmek için (yani verilen besinin sindirilip sindirilmediğini ve midenin ne kadar mama dozunu tolere edebildiğini görmek için) geçmişte kullanılan bir yöntemdi. Elimizde net veriler olmasa da hala oldukca yaygın kullanıldığını söylemek mümkün.


Bu konuda ilk bahsedeceğimiz amaç olan; sindirim toleransını değerlendirmek, enteral beslenmenin dozuna karar vermek veya parenteral beslenmeye geçilip geçilmeyeceğine karar vermek içindi. Diğer bir amaç da bu yöntemle bireyin kusma ve aspirasyon (minimal aspirasyon da dahil) riski önlenerek aspirasyon pnömonisi ve entübe hastalarda VIP'e (Ventilatör Ilişkili Pnömoni'ye) önlem almaktı. Ancak yıllar süren çalışmaların neticesinde gastrik rezidü kontrolünün sindirim toleransını değerlendirmede güvenilir bir yöntem olmadığı sonucuna ulaşıldı. Bu nedenle birçok kılavuz (guideline) artık gastrik rezidü kontrolünün rutin kullanımını önermemekte. Çünkü nazogastrik kateterin konumu ve lümen çapındaki farklılıklar nedeniyle rezidü miktarını belirlemede yanılma ihtimalimiz mevcut. Ayrıca nazogastrik kateter tamamen doğru yerde olsa ve gastrik rezidü miktarı <500 cc olsa bile entübe hastalarda mide distansiyonu nedeniyle hastanın aspire etmesi ve ardından VIP görülmesi mümkün. (Bu nedenle PEG'de gastrik rezidü volümünün VİP'i önlemede kullanımı anlamını yitirmekte).


Sonuç olarak, bahsi geçen nedenler göz önüne alındığında gastrik rezidü kontrolü yapılmasının klinik açıdan bir anlamı kalmadığı için bilimsel kaynaklarda ve kılavuzlarda artık kullanımı terk edilmekte olan bir uygulama olmuştur.


Kaynaklar:

Elke G, Felbinger TW, Heyland DK. Gastric residual volume in critically ill patients: a dead marker or still alive? Nutr Clin Pract. 2015 Feb;30(1):59-71. doi: 10.1177/0884533614562841. Epub 2014 Dec 18. PMID: 25524884.


McClave, S. A., Taylor, B. E., Martindale, R. G., Warren, M. M., Johnson, D. R., Braunschweig, C., ... & Compher, C. (2016). Guidelines for the provision and assessment of nutrition support therapy in the adult critically ill patient: Society of Critical Care Medicine (SCCM) and American Society for Parenteral and Enteral Nutrition (ASPEN). JPEN. Journal of parenteral and enteral nutrition, 40(2), 159-211.


Metheny, N. A., Schallom, L., Oliver, D. A., & Clouse, R. E. (2008). Gastric residual volume and aspiration in critically ill patients receiving gastric feedings. American journal of critical care : an official publication, American Association of Critical-Care Nurses, 17(6), 512–520.



2.023 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page