top of page
Yazarın fotoğrafıSinan Diken

Entübe-Sedatize Hastada Agrı Nasıl Degerlendirilir?

Güncelleme tarihi: 5 Ağu 2022

Üçüncü basamak bir hastanenin acil servisinde çalısıyorsanız yogun bakımlarda zor yer acılması ve bazen sevk islemlerindeki engeller nedeniyle birçok kez acilde entübe hasta izlemek durumunda kalmıssınızdır.

Bazen yeni entübe ettigimiz hastalarda da tüpe karsı ögürme seklinde direnc ya da yüzünde burusma görmeye baslarız ve hastanın sedasyonunun yeterli gelmedigini ve hastanın agrı cektigini anlarız ancak düzeyini degerlendirip kayıtlandırmada zorluk yasayabiliriz. Çünkü bilinci açık, oryante koopere hastalarda agrı degerlendirmesi için VAS ve Sayısal Analog Skala ölçeklerini kullanabilirken entübe ya da sedatize hastalarda agrı degerlerlendirmesi bir acil hemsiresi olarak bilmedigimiz bir uygulama olabilir.

Peki entübe sedatize hastalarda agrı degerlendirmesi neden önemli ve verbal yanıt alamadıgımız bu hastalarda nasıl degerlendirme yapabiliriz?



Entübe-sedatize hastalarda neden agrı degerlendirmesi yapmalıyız?

Ilk olarak entübe hastalarda zaten sedasyon uygulanıyor neden agrıyı degerlendirelim ki diye dusunuyor olabilirsiniz ancak bilmenizi isterim ki her hasta için rutinde kullandıgımız sedasyon dozları yeterli olmayabilir. Özellikle madde bagımlılarında veya önceki operatif islemlerde zorlu sedasyon uygulandıgını söyleyen hastalarda (veya metabolik/genetik farklılıklar nedeniyle) sedasyon dozu yeterli gelemeyecebilecegi icin entubasyon tüpüne baglı ya da baska nedenlerle birey agrı hissedebilir. Bu nedenle hemsire olarak vital bulgularla birlikte agrıyı da (agrının da vital bir bulgu oldugunu söylemeden geçmeyelim) degerlendirmeli ve belirli bir ölçek ile hastanın agrı düzeyini belirleyerek doktoruna iletmeliyiz.


Entübe-Sedatize Hastayı Degerlendirmede Hangi Ölçekler Mevcut?

Yetiskin hastalar için YBAGÖ, DAS, NVPS, PAIN, PBAT ölçekleri mevcut. Çocuklarda FPS-R, Wong Baker ölçekleri kullanılmakta. Ben DAS (BPS) ölçegini görsel olması sayesinde kolay aklımda tutabildigim için tercih etmekteyim ve size de kullanmanızı tavsiye ederim. Ancak ortak bir dil ve kayıtlandırmada karmasayı önlemek için agrıyı kurumunuzun belirledigi ölcege göre degerlendirmenizi tavsiye ederim.


DAS ölçegi:



YBAGÖ ölcegi :



Kaynaklar:

Güçlü, F. (2019). Entübe ve sedatize eriskin yogun bakım hastalarında agrı degerlendirmesi (Yüksek Lisans Tezi, Trakya Üniversitesi, Saglık Bilimleri Enstitüsü).


Gündogan, O., Bor, C., Korhan, E. A., Demirag, K., & Uyar, M. (2016). Eriskin Yogun Bakım Hastasında Agrı Degerlendirmesi: Critical-Care Pain Observation Tool Ölçegi'nin Türkçe Versiyonunun Geçerlik Güvenirlik Arastırması. Journal of the Turkish Society of Intensive Care/Türk Yogun Bakim Dernegi Dergisi, 14(3).


BAKIR, E. (2017). Çocuklarda Agrı Degerlendirme ve Ölçekleri: Kültür ve Yasın Agrı Degerlendirmesine Etkileri. Turkiye Klinikleri Hemsirelik Bilimleri, 9(4).


107 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


bottom of page