top of page
Yazarın fotoğrafıSinan Diken

GİK İnfüzyonu Nedir? Ne için Kullanılır?

Güncelleme tarihi: 5 Ağu 2022


GIK (Glucose(%5 Dex), Insulin, Kalemia (Potasyum)) tedavisi, hastane öncesi ya da acil serviste MI-kardiyomiyopati (Kardiyak iskemilerde) , septik sokta (septik miyokardiyal depresyon nedeniyle) kullanılabilen bir tedavidir. Bildigimiz gibi K+ aksiyon potansiyelini degistirmekte ve bu sayede kardiyak sistolik fonksiyonu (kalbin kasılma fonksiyonunu) etkilemektedir. Ayrıca insülin de K+'nın hücre içine girisini arttırmayı sagladıgı için GIK icinde verilen K+'nın insülin ile kalp kası hücrelerine gecisi hızlandırılmaktadır. Yapılan bazı calısmalarda Akut Koroner Arter Sendromunda kardiyak arrestleri, kardiyojenik soku ve reinfarktüsü azaltmada önemli bir etkisinin olabileceginden bahsedilmis [1] (bazı calısmalarda anlamlı bir fark bulunmamıs [2]). Bu nedenle Akut Koroner Sendromda mortaliteyi azaltmak amacıyla doktorlar tarafından order edilebilmekte. Ancak yukarıda da belirttigim gibi septik sokta ve kardiyomiyopatide de kardiyak iskemiyi azalttıgı bulundugu için uygulanabilmekte. Ayrıca diyabet hastalarında insülin yetersizligine baglı hücre icine glükoz gecisi bozuldugu icin (insülin, glukozun hücre içi geçisini sagladıgı için) diyabet hastalarında da GIK uygulanabilmekte (insülin K+'nın da hücre içi geçisini sagladıgından kandaki K+ düzeyi azalmaması için K+ da eklenecegi icin GIK hazırlanmıs oluyor).


Diyabette hazırlanması için genellikle 500 cc %5 Dex içine 1 amp K+ ve 10 Ünite insülin verilir. Kan sekeri düzeyi ölcülerek doktor orderına göre 60-140 cc/h'ten inf gönderilir. Koroner Arter Hastalıgı'nda (diyabeti yoksa) 70 Ünite/L (500 cc %5 ise 35 ünite), 70 mEq/L (500 cc %5 Dex'te 35 mEq/L) hazırlanır. Hazırlanan infüzyon 30 cc/h'ten baslanır [3]. Hastaya ve doktor orderına göre %10 Dextrozla farklı oranlarda çözeltiler hazırlanabilir (örnegin giris resminde ve Nurse Turkey sayfasının hikayesinde paylasıldıgı gibi). Saglıcakla.


Kaynaklar:

[1] Selker HP, Beshansky JR, Sheehan PR, Massaro JM, Griffith JL, D’Agostino RB, Ruthazer R, Atkins JM, Sayah AJ, Levy MK, Richards ME, Aufderheide TP, Braude DA, Pirrallo RG, Doyle DD, Frascone RJ, Kosiak DJ, Leaming JM, Van Gelder CM, Walter GP, Wayne MA, Woolard RH, Opie LH, Rackley CE, Apstein CS, Udelson JE. Out-of-hospital administration of intravenous glucose-insulin-potassium in patients with suspected acute coronary syndromes: the IMMEDIATE randomized controlled trial.JAMA. 2012; 307:1925–1933.

[2] Mehta, S. R., Yusuf, S., Díaz, R., Zhu, J., Pais, P., Xavier, D., ... & Liu, L. (2005). Effect of glucose-insulin-potassium infusion on mortality in patients with acute ST-segment elevation myocardial infarction: the CREATE-ECLA randomized controlled trial. Jama, 293(4), 437-446.

[3] Ahmad, S., Ahmad, R. A., Qureshi, B. A., & Baig, M. A. R. (2017). Myocardial protection with Glucose-Insulin-Potassium infusion during adult cardiac surgery. Pakistan journal of medical sciences, 33(2), 325.


6.816 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page