top of page
Yazarın fotoğrafıSinan Diken

Kaf Kontrolü için Açılan Endotrakeal Tüp Ne kadar Süre Kullanılabilir?

Güncelleme tarihi: 5 Ağu 2022

Hızlı Ardısık entübasyonları sık yapmak zorunda kalan acil hemsireleri bilir ki, o aciliyet içerisinde organize olunamadıysa en sık yasanan sorunlardan biri endotrakeal tüpün kaf kontrolünün yapılmamıs olmasıdır (Diger yasanan sorun kaf için açılan bos enjektörün kaybolmasıdır). Bunun için bazılarımız pratik olması adına öncesinden kaf kontrolü yapılmıs entübasyon tüpünü hazırlar. Ancak diger bir grup da entübasyon tüpünün paket içerisinde kalsa bile bakteriyel invazyon olacagını bu nedenle kaf kontrolü yapılıp paket içerisinde bırakılan entübasyon tüpünün kullanılmaması gerektigini söyler. Peki hangi grup haklı ve tüp bu sekilde kullanılabiliyorsa ne kadar süre paket içerisinde açıkta kalabilir?



Bu konuda yapılmıs eski de olsa rehber olabilecek bir calısma mevcut. [1] Bu calısmaya göre tüp paket içerisinden çıkarılıp kontamine edilmeden kaf kontrolü yapılırsa 48 saate kadar sterilligini korumakta.


Kaynak:

Browder, W. D., Cromer, M. P., & Counselman, F. L. (2005). Open endotracheal tubes may be safely left on an ED airway cart for 48 hours. The American journal of emergency medicine, 23(4), 548-551.


63 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page