top of page
Yazarın fotoğrafıSinan Diken

Non Invaziv Kan Basıncı Ölçümünde ENA Kılavuzu

Güncelleme tarihi: 5 Ağu 2022




ENA, 2022'de Non-Invaziv Kan Basıncı (KB) ölçümünü kanıta dayalı uygulamalar için kılavuz (guideline) halinde yayınladı. Özet olarak:



-Üst kol ölçümü mümkün olmadıgında tansiyon ölçümü için bilegin kullanılması kabul edilebilir. Bilek KB ölçümleri üst kol ölçümlerinden daha düsük bir egilim gösterecektir. (B)


-Üst kol ölçümü mümkün olmadıgında tansiyon ölçümü için önkolun kullanılması kabul edilebilir. Önkol KB ölçümleri üst kol ölçümlerinden daha yüksek bir egilim gösterecektir. (B)


-Kan basıncı ölçümü için alt ekstremite konumlarının (uyluk, baldır veya ayak bilegi) dogrulugu konusunda öneride bulunmak için yeterli kanıt yoktur. (I)


-Uygun boyutta bir KB mansonu, dogru ölçüm için konum, popülasyon veya BKI'den daha önemlidir. (A)


-Sıyrılmıs ince giysili kolda KB ölçümü, genellikle yetiskinlerde çıplak kol ölçümleriyle karsılastırılabilir. Daha kalın giysiler üzerindeki ölçümler, çıplak koldan daha yüksek KB'ye dogru egilim gösterecektir. Daha yaslı yetiskinler, giysilerin etkisiyle iliskili kan basıncı degisikliklerine daha duyarlı olabilir. (B)


-Parmak kaflı (parmak mansonlu) devamlı non-invaziv kan basıncının kullanılması acil servis hastaları için kabul edilebilir. (B)


-Obezite veya genis üst kol çevresi olan hastalarda, üst kol için dogru oturan bir manset olmadıgında bilek ve önkol KB ölçümü kabul edilebilir. Önkol SKB ölçümleri, üst kol ölçümlerinden daha yüksek bir egilim gösterecektir. (B)


-65 yas üstü yetiskinlerin kan basıncını ölçmek özel bir teknik gerektirmez. (B)


-1-15 yas arası çocuklarda kol, ayak bilegi veya baldır KB konumlarının kullanımı, üst kol ölçümleriyle karsılastırıldıgında güvenilir sekilde dogru olmayabilir ve yalnızca üst kol mevcut olmadıgında kullanılmalıdır. (C)


-Yenidogan popülasyonunda non-invaziv KB kullanım önerisine yönelik lehte ve aleyhte yeterli kanıt yoktur. (I)


Öneri Düzeyleri:

​A

Önerilir

Müdahale önermenin lehine veya aleyhine iyi kanıtlar (tutarlı bulgulara sahip Düzey I çalısmaları)

B

Tavsiye Edilir

Müdahalenin önerilmesi için veya aleyhine makul kanıtlar (tutarlı bulgulara sahip Düzey II veya III çalışmalar

C​

Düsünülebilir

Müdahaleyi önermek için veya buna karsı düsük kaliteli kanıt (Düzey IV veya V çalısmaları)

I

Yetersiz Kanıt

Müdahale lehinde veya aleyhinde bir tavsiyeye izin vermeyen yetersiz, yetersiz veya çeliskili kanıtlar

Not: Parmak kaflı (mansonlu) devamlı non-invaziv KB ölcümü olarak bahsedilen ölcüm dogrudan parmaktan non invaziv kan basıncı ölcümünü saglayan cihazlardır. Ülkemizde kullanılmasa da asagıda resmi paylasılmıstır. Saglıcakla.



Kaynak:

117 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Комментарии


bottom of page