top of page
Yazarın fotoğrafıSinan Diken

Norepinefrin İnfüzyonu %0.9 NaCl ile Hazırlanabilir mi?




Glukoz çözeltisi norepinefrinin, L-norepinefrin'e oksidasyonunu önlemektedir. Bu nedenle %5 dekstroz solüsyonuyla norepinefrin hazırlanmaktadır. Ayrıca %0.9 NaCl+%5 dekstroz solüsyonuyla da norepinefrin infüzyonu hazırlanabilir [1] Glukoz içermeyen %0.9 NaCl ile norepinefrinin hazırlanması ise tavsiye edilmemektedir. Ancak yapılan bazı çalışmalarda 24 saatlik süre içerisinde %5 dekstroz ile %0.9 NaCl solüsyonlarında norepinefrinin stabilitesi incelenerek karşılaştırılmış ve anlamlı bir fark görülmemiştir [2][3]. Bu çalışmaları baz aldığımızda glukoz içermeyen %0.9 NaCl çözeltisinde de norepinefrinin hazırlanmasına yönelik engel görülmemektedir. Ancak oksidasyonu ve dolayısıyla ilaç etkinliğinin azalmasını önlemek amacıyla norepinefrinin %5 dekstroz ile hazırlanmasının daha güvenilir olduğu da unutulmamalıdır.


Kaynak:


[2] Tremblay, M., Lessard, M. R., Trépanier, C. A., Nicole, P. C., Nadeau, L., & Turcotte, G. (2008). Stability of norepinephrine infusions prepared in dextrose and normal saline solutions. Canadian Journal of Anesthesia, 55(3), 163-167.


[3] Walker, S. E., Law, S., Garland, J., Fung, E., & Iazzetta, J. (2010). Stability of norepinephrine solutions in normal saline and 5% dextrose in water. The Canadian journal of hospital pharmacy, 63(2), 113.


606 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Commentaires


bottom of page