top of page
Yazarın fotoğrafıSinan Diken

REBOA Nedir?

Güncelleme tarihi: 5 Ağu 2022



REBOA "Resuscitative Endovascular Balloon Occlusion of the Aorta" ucunda dısarıdan sisirilebilen bir balonun oldugu özel bir kateterin femoral arterden aorta içindeki uygun bir bölgeye gönderilerek balonun sisirilmesi sonucu aortanın endovasküler olarak oklüde edilmesi islemidir. Amac, cerrahi operasyona kadar kanamayı durdurmak ve hastanın hemorajik soka girmesini önlemektir. Kompresyonun kanamayı önleyemedigi ciddi ekstremite travmalarında, abdominal veya torasik kanamalarda acil serviste uygulanabilen bir islemdir.


Gecmiste travmatik kanamalarda kullanılsa da günümüzde non travmatik kanamalarda ve non travmatik hastane dısı arrestlerde KPR'de de kullanıldıgı calısmalar mevcuttur. Ancak tahmin edilecegi üzere REBOA kanamalarda tek basına bir tedavi yöntemi degil zaman kazandırmak icin gerceklestirilen bir islemdir ve REBOA kateterinin uzun süre kalması kan akısını kestigi alanın distalinde iskemiye neden olmaktadır. Bunu önlemek icin farklı tipte REBOA tipleri mevcuttur. Balonun kısmi sisirilmesi (parsiyel), tam sisirilmesi ( total), aralıklı sisirilmesi (intermittant)ve stabil hastalarda kötüye dönebilecek prognoz nedeniyle hazır sönük halde bekletilmesi (deflated) gibi yöntemlerle iskemi düzeyinin kontrolü amaclanmaktadır.





Doktorun gerceklestirdigi tıbbi bir islem olsa da ve hemsirenin bu islemde sorumlulugu oldukca az olsa da REBOA, her acil hemsiresinin bilmesi gereken girisimlerden biridir. Özellikle önümüzdeki yıllarda (REBOAARREST'in 2024 yılında tamamlanacagı öngörülüyor) hastane dısı non travmatik Kardiyak Arrest'te KPR'deki etkisi netlestiginde KPR'lerde kullanımı etkin görülürse daha sık acil serviste görecegimiz bir uygulama olacagından bahsedilebilir.


Kaynaklar:


146 görüntüleme0 yorum

Comments


bottom of page