top of page
Yazarın fotoğrafıSinan Diken

Zorlu Damar Yolunda Alternatif Bir Yöntem: Çift Turnike

Güncelleme tarihi: 5 Ağu 2022

Daha önceki yazılarımızda EJV ve Ters Kanül Tekniği'nden bahsetmiştik. Hatırlayacağımız üzere iki tekniği de yalnızca belli durumlarda tercih edebiliyorduk. Ancak her zorlu damar yolunda uygulayabileceğimiz alternatif bir yolumuz mevcut: Çift Turnike.



Sık venöz girişim yapan ve bu konuda başarılı olan hemşireler bilir ki; zorlu damar yollarında, turnikenin doğru yöntemle ve uygun sıkılıkta uygulanması kilit rol oynamaktadır. Doğru uygulanmış bir turnike, normal şartlarda gözükmeyen ya da diğer hemşirelerin palpe edemediği venleri görebilmenizi/palpe edebilmenizi sağlayabilir. Ancak bazen doğru teknik ve yeterli miktarda turnike uygulasanız da venler istediğiniz miktarda belirginleşmeyebilir ve bildiğimiz gibi damarların daha çok belirginleşmesi için turnikenin sıkılığını arttırdığımızda arteriyel dolaşımın bozulmasına ve hastanın kolunun uyuşmasına neden olabiliriz. Bundan doğal olarak kaçınacağımız için doğru turnike uygulamamıza rağmen belirginleşmeyen bu inatçı venlerde uygulayabileceğimiz başka bir yol yok mu?


Çift turnike, doğru ve yeterli miktarda turnike uygulamamıza rağmen damarın istediğimiz miktarda belirginleşmediği durumlarda başvurabileceğimiz alternatif yöntemlerden biridir. Henüz üzerinde yeterli çalışma yapılmamış olsa da bu yöntemin etkinliğini siz de kendi servisinizde uygulayarak değerlendirebilirsiniz. Her ne kadar yeterli çalışma yapılmamış desem de bu yöntemin işe yarayabileceğine dair bazı işaretler mevcut. Örneğin bir çalışmada ultrasonla damar yolu açılmasında çift turnike uygulandığında kateter girişimlerindeki başarı oranına katkıda bulunmasa bile ölçülebilir miktarda venlerin hacminin arttığı görülmüş. [1] Peki ne oluyor da ikinci bir turnike uyguladığımızda venlerin hacmi belirgin bir düzeyde artıyor? Buna yönelik temel mantığı aklınızda oturtmanızı sağlayacak videoya şu adresten ulaşabilirsiniz: (159) Double Tourniquet Technique For IV Insertion @ Intravenousqueen - YouTube


Peki, sayıyı arttırabilir miyiz? Neden olmasın? Hatta bir anestezi hekiminin 3 turnikeyle damar yolu açılmasını anlattığı İngilizce bir video da mevcut: (159) Difficult Intravenous (IV) cannulation #2: Triple Tourniquet Technique - YouTube


Kaynaklar:

[1] Price J, Xiao J, Tausch K, Hang B, Bahl A. Single Versus Double Tourniquet Technique for Ultrasound-Guided Venous Catheter Placement. West J Emerg Med. 2019 Aug 6;20(5):719-725. doi: 10.5811/westjem.2019.7.43362. PMID: 31539328; PMCID: PMC6754199.

1.287 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


bottom of page